Vaza în formă de lebădă are peste 2.000 de ani și conține trei litri de lichid necunoscut.
Săpăturile arheologice preventive au dus la descoperirea unui mormânt cu o vechime de peste 2.000 de ani, construit între finalul perioadei dinastiei Qin și începutul dinastiei Han. Acest sit se află în orașul Sanmenxia, provincia Henan din centrul Chinei, notează The History Blog.
Cel mai interesant artefact descoperit în interior este o vază din bronz în formă de lebădă. Arheologii explică faptul că în interiorul acesteia se află aproximativ trei litri dintr-un lichid necunoscut. De asemenea, din mormânt au mai fost recuperate o sabie din fier și mai multe obiecte din jad.
Aceste obiecte sunt produsul unor meșteșugari pricepuți ele nu indică faptul că ocupantul mormântului a fost un aristocrat bogat. Cel mai probabil, concluzionează cercetătorii, cel care a fost înmormântat acolo era un oficial guvernamental cu un rang mic.
În general, vazele nu primeau forme de animale, acestea fiind folosite pentru unele obiecte precum lămpile de ulei. O astfel de lampă a fost descoperită în anul 2018, în provincia Henan, la aproximativ 150 de kilometri. Totuși, acel artefact avea forma unei gâște.
Pentru a identifica animalul care a fost reprezentat cu ajutorul acestei vaze, arheologii au apelat la ajutorul veterinarului Gao Ruyi. Acesta a ajuns la concluzia că vasul are forma unei lebede mute. Pornind de la această informație oamenii de știință au ajuns la concluzia că artizanii antici au studiat îndeaproape astfel de animale.
Lichidul din interiorul vazei a atras atenția oamenilor de știință și asta deoarece nu are o culoare sau un miros care să indice prezența vinului de orez. De asemenea, cercetătorii iau în calcul posibilitatea ca lichidul să fie un „elixir al vieții eterne”, totuși, pentru a ști cu exactitate, o mostră a fost trimisă către un laborator din Beijing.